Waktu cuti sekolah ini, banyak permintaan juadah dari anak-anak. Setiap hari otak berputar ligat memikirkan nak masak apa? Ya, lahkan hari-hari masak kekadang, tak tau nak masak apa. Sampai satu ketika hanya ikan goreng dan sayur sup / sayur masak air ( nama masakan opah ) sahaja menjadi hidangan tengahari dan malam.
Hari ini cuti, dah lama tak makan cucur. Opah selalu sebut jemput-jemput. Tak tau pulak kenapa digelar macam tu. Mungkin ketika goreng diambil sejemput-sejemput dimasukan dalam kuali. Opah selalu masak jemput-jemput bawang dan ikan bilis.
Hari ini saya nak ubah resepi Opah . Kalau ada yang nak mencuba silakan ya, tak payah minta izin ya.
JEMPUT - JEMPUT FILET INOKI.
Bahan-bahan.
500g tepung5 pcs filet ketam
1pkt cendawan inoki
1biji telur
sedikit garam
air secukupnya
( ada yang suka letak lada merah, daun bawang atau daun sup boleh letak ya )Cara membuatnya sama macam buat cucur. Campur semua bahan-bahan. Filet ketam tu potong dua lepas tu potong memanjang ( potong ikut selera sendiri ).
Opah pesan, cara masak ikut acuan atau cara sendiri. Cuma bila masak mulakan dengan Bismillah, hati mesti ikhlas dan masak dengan penuh kasih sayang. Sa mbil-sambil tu, doa dalam hati semoga air tangan kita dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan. Suami dan anak-anak bertambah sayang dengan kita.
No comments:
Post a Comment